שימוש בטלפון ברמזור אדום – מה אומר החוק? וכיצד מתמודדים איתו?

קרדיט תמונה: envato

אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, שבגינה מתקבל קנס של 1,000 שקלים בנוסף ל- 8 נקודות תעבורה, היא שימוש בטלפון בזמן נהיגה. המשטרה מבצעת מאמצים אדירים על מנת "לתפוס על חם" נהגים שמשתמשים בטלפון בזמן נהיגה וזאת באמצעות שימוש במצלמות שונות שנמצאות על גבי קסדות של שוטרים על גבי אופנועים, ניידות משטרתיות, ניידות סמויות והעתיד צופן גם שימוש במצלמות כביש ייעודיות. אך מה לגבי המצבים שבהם הרכב נמצא בעצירה מלאה? ובאופן יותר מדוייק – האם שימוש בטלפון ברמזור אדום מהווה עבירה או לא? הנה התשובה הברורה, נכון לשנת 2022.

שימוש בטלפון ברמזור אדום – מה לשון החוק?

תקנה 28 לחוק התעבורה היא זו שנועדה להסדיר את הנושא של שימוש בטלפון בזמן נהיגה. בסעיף ב' שלה מצוין כי בעת שהרכב בתנועה, אין לבצע בטלפון כל שימוש, אין להחזיק בו, לקרוא ולשלוח הודעות וכו'. כך שלמעשה לפי המחוקק, כאשר הרכב אינו נמצא בתנועה (כמו במקרה של עצירה ברמזור אדום), מותר להשתמש בטלפון ואין הדבר מהווה עבירה כלשהי. מתי שימוש בטלפון ברמזור אדום כן יכול להיחשב לעבירה שטומנת בחובה קבלת דו"ח? למשל אם "חלמתם" אפילו לשנייה, הרמזור כבר התחלף לירוק ולא שמתם לב, ועל כן עיכבתם את התנועה. הדבר אומנם פחות חמור מאשר שימוש בטלפון בזמן נהיגה, אך עדיין נחשב לעבירה.

המציאות מראה כי בכל זאת מתקבלים קנסות – גם בזמן עצירה

למרות שעל פי החוק היבש מותר לבצע שימוש בטלפון נייד בזמן שהרכב אינו נמצא בתנועה (כולל ברמזור אדום), הרי שהמציאות מראה כי קנסות אכן ניתנים ולעיתים גם בתי המשפט נוטים להצדיק את מתן הקנס ואינם משחררים מין האישום. מדוע זה כך? ובכן, כפי שיגיד לכם כל עו"ד תעבורה, לשון החוק עשויה להיות פתלתלה ונתונה לפרשנויות שונות אשר תלויות בנסיבות, בהחלטות קודמות ובמי היה השופט באותו היום.

בכל מקרה, המשטרה אמורה למנוע מצבים של עומס בבתי המשפט ולכן מראש אינה אמורה לרשום קנסות בגין שימוש בטלפון בזמן שהרכב אינו בתנועה ועוד ברמזור אדום. כאשר שוטר כן מחליט לקנוס, הדבר יכול לנבוע בעקבות שימוש בטלפון שהתחיל עוד לפני העצירה או התחיל בעצירה ברמזור ונמשך לאחריה.

מבחינת הפסיקות האחרונות, ניתן למצוא חוסר אחידות בין שופטים שונים, כאשר חלקם טוענים כי שימוש בטלפון ברמזור אדום כן מהווה עבירה ואילו אחרים דבקים בחוק כלשונו. הצד שכן פוסק לגבי העבירה טוען כי קיים הבדל בין עצירה בשולי הדרך, שאינה נחשבת לנהיגה, לבין עצירה ברמזור אדום, שמהווה חלק בלתי נפרד ממסלול הדרך והנהיגה ולכן גם אם הרכב אינו נמצא בתנועה, הרי שהוא בפועל כן ממשיך במסלולו.

"שוטר נתן לי דו"ח – מה לעשות עכשיו?"

אם קיבלתם דו"ח בשל שימוש בטלפון ברמזור אדום, עליכם לדעת כי עבירה זו יכולה להסתיים עבורכם בקנס כספי גדול מאוד ובנקודות רבות במשרד הרישוי. לעיתים דו"ח זה גם יכול לעשות את כל ההבדל מבחינתכם בין המשך נהיגה לשלילה, כך שאם הוא אינו מחוייב המציאות, מדוע שתשלימו עם המצב? לכן, ראשית כל, בזמן רישום הדו"ח תבקשו שיירשם כי השימוש בטלפון בוצע בזמן עצירה מלאה בעת שעמדתם ברמזור אדום. כך תוכלו להגיש ערעור על הדו"ח ולבקש להישפט בבית המשפט.

כמובן שיש לכם מספיק זמן עד ההגעה לבית המשפט ולכן מומלץ מאוד שלא תיקחו סיכונים ושתגיעו בינתיים עם הדו"ח גם אל עורך דין שמתמחה בדיני תעבורה. אם יש לכם צילומים או כל עדות אחרת מאותו המקרה, הביאו גם אותם. עורך דין מקצועי יוכל למצוא פגמים בהתנהלות המשטרה ואת כל הנימוקים הנכונים שיוכלו לשחרר אתכם מאישום שאינו תמיד מחויב המציאות ונוגד למעשה את לשון החוק. שיהיה בהצלחה!

עוד יכול לעניין אותך

גלילה לראש העמוד