במציאות המודרנית של העולם בו אנו חיים, כמחצית מהזוגות נוטים להתגרש, ואילו המצב הופך להיות הרבה יותר מורכב ומסובך כאשר יש ילדים בתמונה. יש לא מעט מחלוקות בין ההורים שהתגרשו בנוגע למשמורת על הילדים, ואילו במקרים קיצוניים המצב יכול להגיע עד לכדי ניכור הורי. אז מהו בדיוק ניכור הורי, כיצד ניתן להתמודד איתו ואיך ניתן להוכיח לשם כך כי מדובר בכלל במצב כזה? על כך ועוד נסביר לכם במהלך הכתבה הבאה שאתם עומדים לקרוא.
קצת רקע על ניכור הורי
ניכור הורי זו תופעה מורכבת, שמתרחשת במהלך הליכי גירושין. במסגרת התופעה הזו, הורה אחד בעצם מסית בצורה שיטתית את הילד נגד ההורה השני, עד למצב בו נפגע לחלוטין הקשר של הילד עם ההורה הזה. ניתן להגיד כי מדובר בתופעה בה קיים ניסיון להפוך אורה אחד לאוהב, בעוד כי ההורה השני הוא "אויב". זו תופעה די שכיחה בישראל, ואילו יש לה לא מעט השלכות שליליות וארוכות טווח, הן מבחינת מערכת היחסים של הילד עם הוריו והן מבחינת ההתפתחות התקינה של הילד.
איך מתמודדים עם ניכור הורי?
כמובן שהתמודדות עם ניכור הורי כוללת טיפול משפטי שכן, בתי המשפט מתייחסים בחומרה לתופעה הזו, ולכן במידה והצלחתם להוכיח כי אכן קיים מצב של ניכור הורי – קיים סיכוי סביר למדי כי יקבעו הסדרי ראייה הולמים יותר שיתאימו לסיטואציה שלכם. במקרים מסוימים ייתכן כי בית המשפט יחייב את ההורים המעורבים לפנות לטיפול על ידי גורם מקצועי. במקרים חמורים יותר, ייתכן כי בית המשפט יורה על ההורה המנכר לשלם עבור טיפול מקצועי של הילד וההורה המנוכר, וזאת בניסיון לאחות מחדש את הקשר ביניהם.
סנקציות נגד ההורה המנכר
רגע לפני שתחפשו אחר עורך דין לענייני משפחה בנתניה שיוכל לייצג אתכם במהלך התמודדות עם ניכור הורי, כדאי לדעת כי ניתן גם להגיש בקשה עבור סנקציות נגד הורה מנכר. אולם, ניתן לעשות זאת רק במקרים קיצוניים, בהם מתרחשת הסתה מחריפה של ההורה המנכר כלפי ההורה המנוכר. במקרים אלו, בית המשפט עשוי להורות על הטלת סנקציות על הצד המנכר. סנקציות אלו עשויות לכלול בין היתר צו עיכוב יציאה מהארץ, קנסות, ובמקרים קיצוניים זה עשוי להגיע עד כדי מאסר בהתאם לסעיף 6 לפקודת בזיון בית המשפט.
רגע – איך אפשר להוכיח?
חשוב להדגיש כי גם אם תפנו לבית משפט בייצוג של עורך דין לענייני משפחה בנתניה , הרי שעליכם להוכיח קודם לכן כי אתם חווים ניכור הורי. לשם כך, חשוב לתעד התנהגויות אשר עשויות להצביע על ניכור הורי – התכתבויות עם הילד ועם ההורה המנכר, שיחות טלפון באשר להסדרי משמורת ועוד. גם עדות של גורם מקצועי כמו עובדת סוציאלית בהחלט עשויה לסייע לכם להוכיח כי מדובר בניכור הורי.