עמותות וארגוני חברה אזרחית בדרישה לשר המשפטים אבי ניסנקורן: בטל את הרפורמה בתקנות סדר דין אזרחי הפוגעות באוכלוסיות חלשות וחוקקו בחוסר סמכות.
במכתב שנשלח היום לשר המשפטים אבי ניסנקורן ע"י עמותת "אופק חזרה לחיים"- ארגון לסיוע לחולים ובני משפחותיהם לאחר משבר רפואי, עמותת א.ס.ף- אגדות CFS פיברומיאלגיה והתנועה למשילות ודמוקרטיה, דרשות העמותות כי הרפורמה תבוטל מאחר והתקנות פוגעות בבעלי דין חלשים, בעקרון השוויון ובזכות הגישה לערכאות באופן שאין לו כל הצדקה. ההליך הבלתי תקין בהתקנתן הוביל לתוצאה לא חוקית הפוגעת אנושות במטרה המוצהרת של התקנות, ייעול ההליך הדיוני.
עצרו את הרפורמה
הארגונים דורשים משר המשפטים וכן מנשיאת בית המשפט העליון, נשיאי בתי המשפט המחוזיים והשלום, מנהל בתי המשפט והיועמ"ש לממשלה לעצור את הרפורמה באופן מיידי, לבצע הערכת רגולציה בטרם יכנסו התקנות לתוקף ולהבהיר את סוגיית הסמכות להתקין תקנות בניגוד לחוק יסוד: השפיטה.
לטענת הארגונים, התקנת התקנות וקביעת מועד כניסתן לתוקף נעשתה בחוסר סמכות, בניגוד לחוק יסוד השפיטה ולחוק יסודות התקציב. כמו כן, הליך התקנת התקנות בוצע בניגוד להחלטות ממשלה ולהנחיות היועץ המשפטי לממשלה והתקנות לגופן חורגות אף מהוראות חוק העונשין. במכתב נטען כי ההסמכה הקיימת בחוק בתי המשפט אינה מאפשרת לשר המשפטים לקבוע את עקרונות היסוד של ההליך האזרחי כמו גם להעניק סמכויות שפיטה או סמכויות עזר לשפיטה לידי גורמים שאינם רשמים או שופטים ולאפשר הטלת קנסות על מתדיינים (מינוי המזכיר המשפטי). נוכח האמור העמותות דורשות משר לבטל או לכל הפחות לדחות את הרפורמה טרם כניסתה לתוקף ב 1.1.21.
אסור למערכת המשפט לפגוע באוכלוסיות חלשות
עמיעד טאוב יו"ר עמותת אופק חזרה לחיים והמשנה לראש עיריית מודיעין אמר: "לא ייתכן שאת כל המשא ומתן על תקנות שהיו צריכות לעבור בחקיקה מסודרת ולא בתקנות מנהלים פקידי משרד המשפטים מול לשכת עורכי הדין ושלל משרדי הלובינג ואף אחד לא סופר את האוכלוסיות המוחלשות החולים ונפגעי הרשלנות הרפואית שמספרם רק עלה בעקבות הקורונה בעוד שיכולתם להגן על עצמם ירד משמעותית בעקבות הרפורמה".
"המטרה אינה מקדשת את האמצעים ולא ניתן לגזור גזירה שווה בין משרדי עורכי דין עשירים לנפגעי רשלנות רפואית שלעיתים רק בשל עלות חוות הדעת הרפואית לא מגישים תביעה ולא זוכים לצדק וכן אי אפשר לגזור גזירה שווה בין תיק נזיקין לתיק מסחרי. הגבלת השאלונים, הויתור על חובת השופטים ללוחות זמנים, קביעת ההוצאות וההצעה לרציפות הדיונים הן כולם הצעות שיפגעו רק באזרחים לא בשופטים ולא בעורכי הדין. המעבר מ-600 סעיפים ל-180 לא עבר דרך חכמת ההמונים אלא דרך חכמת הפקידים והעשירים. חשבתם על עורכי הדין וחשבתם על השופטים שכחתם רק חלק קטן ושולי בשם האזרחים הלקוחות שלכם שדעתם לא רק שלא נשמעה היא גם לא נספרת. אם שר המשפטים ועדת החוקה והממשלה הזמנית שלנו. לא מסוגלים לעזור לאזרחים לפחות אל תעשו נזק".