פירוק של בית ומשפחה הוא אף פעם לא דבר קל. כל תהליך של גירושין, גם אם היחסים בין בני הזוג הם עדיין תקינים, מצריך לא מעט מאבקים ופשרות על אינטרסים שונים ועל זכויות שונות, כמו דמי המזונות, חלוקת הרכוש, וגם דברים רבים הקשורים לילדים שבמשפחה. גם אם הדברים נעשים בהבנה ובהסכמה, כפי שאכן קורה לא פעם אצל זוגות מתגרשים, מדובר בתהליך כואב שיש בו סכנה רבה לכך שהמאבקים השונים על פרטי ההסכם יובילו לקרע בין בני הזוג, שאותו יהיה קשה לאחות.
כאשר יש לזוג המתגרש ילדים בגיל צעיר, הדבר הופך למסובך עוד יותר. מעבר למאבק על משמורת ילדים, ועל הסדרי ראייה, כל צד רוצה לשמר את הקשר שלו עם הילדים, ולהמשיך לספק להם את הדמות ההורית שהם זקוקים לה. במרבית המקרים בישראל, האם היא זו שזוכה במשמורת על הילדים, אם כי קיימים גם מקרים הפוכים. האב או האם שאינם זוכים למשמורת, מנהלים לא פעם מאבק מתמשך על זכייה בתשומת הלב של הילדים לאחר הגירושין, והם צריכים לעתים לעבוד על כך לא מעט, כדי לשמר את הקשר החם שהיה קיים קודם לכן.
הקושי של הילדים במהלך תהליך גירושין
הילדים של הזוג המתגרש חווים קשיים רבים מאוד בעצמם. גם אם הבית שבו גדלו היה רווי מתח וריבים, שלמות התא המשפחתי היא דבר שחשוב לילדים, ובמיוחד בגילאים הצעירים יותר. עבור ילדים ובני נוער, גירושין הוא תהליך מאתגר ומורכב, שבו לעתים הם גם נאלצים "לנקוט צד", ברמה מסוימת. הציפייה של ההורים לצדד בהם במהלך הגירושין היא לעתים אינה מתחשבת ואינה בריאה כל כך לילדים, אך כאשר מתנהל מאבק רציני בין הצדדים, לא פעם הילדים נגררים לתוך המערכה.
במצבים כאלה, הילדים מתמודדים עם קושי רב עוד יותר, והדבר מחייב התבגרות מוקדמת יחסית שלהם, לאור המציאות החדשה. כאשר אחד מההורים מנסה לזכות בתשומת ליבם, במיוחד אם מדובר בצד שלא זכה במשמורת עליהם, הדבר לעתים מעורר אצלם רגשות אשם כלפי ההורה השני. בכל מקרה, זהו מצב מסובך, והמלחמה של ההורים הגרושים על תשומת הלב של הילדים יכולה להיות מעמסה נפשית לא קטנה.
איך זוכים בתשומת הלב החיובית של הילדים?
כאשר הזוג המתגרש רוצה להפוך את חוויית הגירושין לקלה יותר עבור עצמו ועבור הילדים שלו, בהחלט ניתן לעשות זאת. ראשית, רצוי לסכם את כל ההסדרים המשפטיים וחלוקת הרכוש בצורה מוסכמת. לשם כך ניתן להיעזר במגוון של אנשי מקצוע, כולל בתהליך של גישור מקצועי. סיוע של מגשר יכול להפוך את כל החוויה לקלה ונעימה בהרבה. גם אם מנהלים את הדיונים בבית המשפט, ניתן לשמור על יחסים תקינים, ולזכור כי טובת הילדים מחייבת שגם אם התא המשפחתי יפורק, עדיין תישמר מעטפת כלשהי של יחסים טובים ושל דאגה הדדית לטובת הילדים.
המלחמה על תשומת הלב של הילדים יכולה לבוא לידי ביטוי גם בצורה חיובית יותר. יש הבדל גדול בין מלחמה שכוללת הסתה נגד הצד השני, לבין מלחמה שכרוכה בשאלה מי מביא מתנות טובות יותר בחגים. כך למשל, ילדים שיש הם כישרון מוזיקלי, תמיד ישמחו לקבל כלי נגינה לאוהבי מוסיקה, והדבר לא מצריך שום פעילות פוגענית כלפי ההורה השני. מתנות יכולות להיות דרך מצוינת לקבלת תשומת לב מהילדים, וגם כל סוג אחר של השקעה מחשבתית ורגשית בהם, מתוך ראייה של הצרכים שלהם ורצון לשמור על יחסים טובים גם לאחר סיומו של תהליך הגירושין.