כיצד מחושב הפיצוי בגין תאונת דרכים?

קרדיט תמונה PIXABAY

בשנים האחרונות שיעור תאונות הדרכים הולך וגדל. כל תאונה שכרוך בה נזק גוף או רכוש מזכה את הנפגע בזכות לקבלת פיצויים. הפיצוי שניתן משתנה ממקרה למקרה ומושפע משיקולים וקריטריונים רבים.

הקריטריונים העיקריים המשפיעים על חישוב שיעור הפיצויים:

  • כאב וסבל- מלבד נזקים שנגרמים לגופו של הנפגע, לרכושו או לכספו ישנם נזקים נלווים לתאונה שהם הכאב והסבל שיידרש לשאת מעתה הנפגע בעקבות תאונת הדרכים בין אם מדובר בכאב פיזי שהינו תוצאה של נזקי הגוף ובין אם מדובר בקושי נפשי שנגרם בשל התאונה.
    הדבר ייבחן לפי גילו של הנפגע, שהרי ככל שהנפגע צעיר יותר כך נכפה עליו לשאת את כאביו למשך שנים רבות יותר. כמו כן, בחישוב מכניס השופט נתונים נוספים כמו משך האשפוז שדרוש לנפגע, סוג הנזק והמידה שבה פוגעים הטיפולים שעבר/ יעבור הנפגע באיכות חייו.
  • סוג ושיעור הנכות- ככל שמדובר בנכות גבוהה יותר גדל גם שיעור הפיצוי בהתאמה. ישנם שני סוגים של נכות הנבדקים בעת חישוב הפיצוי:
    1. נכות רפואית– נקבעת על ידי גורמי רפואה ללא קשר לנסיבות האישיות של התובע. ככל שהנכות הרפואית של הנפגע פוגעת פגיעה חמורה יותר ביכולת התפקוד שלו כך שיעור הפיצוי יהיה גבוה יותר.
    2. נכות תפקודית-נקבעת על ידי בית המשפט ומשקפת את הנזק של התובע. זאת בהתאם לכושר תפקודו ולהשפעת הפגיעה שנגרמה לו על יכולתו להמשיך ולעסוק בתחום בו עסק לפני התאונה.
  • הפסד שכר בעבר- שיעור השכר נקבע בהתאם לגובה ההכנסות של הנפגע. זאת בהתייחס להפסדים שנגרמו בשל התאונה עד מועד הגשת התביעה. כמו היעדרות מהעבודה בשל קבלת טיפול רפואי או טיפול בנושא המשפטי. לשם כך יהיה על הנפגע להציג תלושי שכר קודמים ואישור מעסיק הנוגע להיעדרותו.
  • הפסד שכר עתידי- את ההפסד העתידי בוחנים בדרך כלל לפי מספר חודשי העבודה שנותרו לנפגע עד למועד הפרישה שלו כפול שיעור הנכות התפקודית שנקבע לו. באם מדובר בעצמאי הפיצוי שיקבל יכול להיות מחושב גם מעבר לגיל הפרישה ועשוי להגיע עד לגיל 72.
    כשמדובר בנפגע שטרם התחיל את דרכו המקצועית ולא ניתן לנבא את תחום עיסוקו (כמו קטין או אדם שטרם החל לימודים אקדמיים), שיעור הפיצוי יחושב לפי השכר הממוצע במשק. באם מדובר בסטודנט שלומד מקצוע שצפוי להביא הכנסות גבוהות (הייטק, רפואה, עריכת דין), שיעור הפיצוי שיקבל יכול להיות גבוה מהממוצע במשק.
  • קבלת עזרה מגורם חיצוני- אם קיבל הנפגע סיוע משמעותי משפחתו או מקרוביו, הוא זכאי לקבל פיצוי המגלם את מאמציהם, בכפוף לסיפוק אסמכתאות וראיות לחוסר עצמאותו של הנפגע.
  • עלויות שיקום/ התאמות דיור- במצבים של נכות קשה נדרש לבצע התאמות של נגישות בביתו של הנפגע. על עלויות אלה זכאי הנפגע לקבל פיצוי והדבר יילקח בחשבון במסגרת חישוב הפיצויים.

עוד יכול לעניין אותך

גלילה לראש העמוד