מי אתה עו"ד בני דור ?

קרדיט תמונה FREEPIK

בן 62, אבא לשני בנים ושתי בנות, עורך דין, אלוף משנה במילואים  וסמנכ"ל משאבי אנוש של חברה בינלאומית בעברי.  

מה מחבר בין השירות הצבאי , ניהול משאבי אנוש באזרחות ושירות משפטי כעו"ד צבאי ?
הקו המחבר הוא הטיפול באנשים.
למעלה מ-40 שנה אני פוגש אנשים בצמתים מכריעים בחייהם – בצבא, באזרחות ובמצבים משפטיים. בכל פעם מחדש, אני מרגיש שנפלה בידי זכות אמיתית ללוות מישהו ברגעים בהם הוא צריך כתף מקצועית ואנושית. כעורך דין צבאי אני עוסק בעיקר בליווי משפטי למלש"בים ( מיועדים לשירות בטחון), למתגייסים, להוריהם, לחיילים בשירות סדיר ולחיילי מילואים, הזקוקים לסיוע בהליכים מול צה"ל. בכל אלה המרכז הוא האדם שמולי.

תוכל לפרט על שירותך בצה"ל – ואיך הוא תורם לעבודתך כעורך דין צבאי היום?
שירתי בצה"ל במשך 22 שנים, בעיקר בתפקידי שלישות שכיום נקראים תפקידי משאבי אנוש. ביצעתי תפקידים בכל הדרגים, החל מרמת היחידה, דרך החטיבה, ,האוגדה הפיקוד ועד למפקד בקו"ם. בנוסף, שימשתי ראש לשכת ראש אגף משאבי אנוש בתקופתו של האלוף יורם יאיר ("ייה"). בכל תפקידיי נחשפתי להיבטים המערכתיים והאישיים של ניהול משאבי אנוש בצה"ל.
התפקיד האחרון אותו ביצעתי בשירות קבע היה מפקד הבקו"ם (היום: מיטב).

בקו"ם הוא שער הכניסה לשירות הצבאי. בו מתבצע המפגש הראשון של כל חיילת וחייל עם הצבא. זו הייתה תקופה מרתקת, בתפקיד בו מתקיים ממשק יומיומי עם אנשים, עם סוגיות של פרופיל רפואי, קביעת כשירות לשירות, מיון, שיבוץ, דחיות שירות, ערעורים וכו'. זה הרקע והבסיס לנושאים בהם אני מטפל כיום כעורך דין צבאי.

איך הכל התחיל?

לפני גיוסי למדתי במסלול העתודה להנדסאי מכונות. בילדותי סבלתי מאסטמה, כשהתגייסתי הרגשתי והאמנתי שהיא לא קיימת יותר. רציתי והגעתי לשירות קרבי כלוחם בחיל התותחנים, בתקופת שהות צה"ל בלבנון כחלק ממלחמת שלום הגליל.  מהר מאוד האסטמה הרימה ראש, ירד לי הפרופיל הרפואי והמערכת הצבאית העבירה אותי למסלול של שלישות. בדיעבד, זה פתח לי את הדרך למקצוע שבו הרגשתי שאני יכול להשפיע באמת, ולהוביל שינוי עבור אנשים.

מה עשית לאחר השחרור מהצבא?
המשכתי בתחום הטיפול באנשים, בתפקיד ניהול משאבי אנוש. כיהנתי כסמנכ"ל משאבי אנוש של חברה בינלאומית במשך למעלה מעשור.

במקביל, המשכתי לתרום במסגרת המילואים, לקשר בין הצבא לחברה האזרחית – בהעברת סדנאות הכנה לשירות מטעם משרד הביטחון, ובסיוע למלש"בים ולחיילים. מטבע הדברים רבים פנו אליי בעקבות ההיכרות איתי מהשירות הצבאי.

עשית את המעבר לעולם המשפטים, בגיל מבוגר יחסית, מדוע?

תמיד אהבתי ללמוד. את התואר ראשון בלוגיסטיקה וכלכלה סיימתי בשנת 1988, את התואר השני במנהל עסקים סיימתי בשנת 2000. חיפשתי דרך להרחיב את הידע שלי ומשפטים היה תחום אליו נמשכתי ואותו בחרתי ללמוד. למדתי משפטים, סיימתי תואר ראשון ותואר שני במשפטים בהצטיינות וביצעתי התמחות במשרד מוביל. למרות גילי עסקתי בכל מה שעושה מתמחה צעיר, מתוך הבנה שרק כאשר אתה נוגע בדברים בעצמך ועוסק בפרטי הפרטים- אתה לומד ומתמחה באמת. כמובן ששילוב הבגרות  והניסיון האנושי והניהולי שלי תרמו באופן טבעי למישור המשפטי – בעיקר בדגש על הבנה וטיפול באנשים, לא רק בתיקים.

מה בעצם ההבדל בין עורך דין רגיל לעורך דין צבאי?

עורך דין צבאי הוא עורך דין המתמחה בדיני צבא ויכול לסייע במגוון רחב של נושאים. שירותיו יכולים להינתן לכלל האוכלוסיות המשרתות בצה"ל, כולל מלש"בים, חיילי חובה, אנשי קבע וחיילי מילואים. מדובר בעיקר על טיפול במקרים כמו:

  • ייצוג בהליכים משמעתיים בבית הדין הצבאי.
  • ייצוג בהליך שחרור מצה"ל מסיבות רפואיות, אישיות, נפשיות או משפחתיות.
  • שינוי שיבוץ או תפקיד בצה"ל.
  • סיוע במקרים של דחיית שירות או קיצור שירות.
  • מיצוי זכויות חיילים והגשת בקשות להקלות בשירות ערעור על פרופיל רפואי או נפשי (לדוגמה: ערעור על פרופיל 21 או על הורדת פרופיל ל- 64).
  • השגת פטור נפשי מצה"ל (פרופיל 21) במצבים בהם המצב הנפשי מחייב פטור.

מתי ומדוע כדאי לפנות לעורך דין צבאי לייצוג מול הצבא?

 

הצבא מטפל באלפים רבים של מלש"בים, חיילי סדיר וחיילי מילואים. כעקרון הכתובת לכל חייל אמורה להיות אחת: מפקדו הישיר. בעולם מושלם, ברמה התיאורטית, כל בעיה שמתעוררת אמורה לקבל מענה מיטבי מהגורמים המתאימים במערכת. אבל אנחנו לא ברמה התיאורטית ולא בעולם מושלם, אלא בעולם מעשי של אנשים.  לפעמים המערכת הצבאית הגדולה לא מצליחה לאתר ולהבחין בייחודיות של אדם ספציפי בצורה מדויקת ומתאימה. כאשר זה קורה, קשה להתמודד לבד מול המערכת הצבאית. זה בדיוק המקום בו השירות שלי ללקוחותיי יכול לסייע. הידע, הניסיון והאישי שלי עם הבנת הייחודיות והצרכים של כל לקוח מסייעים לי וללקוחותיי להתמודד עם הסוגיות שעל הפרק. טיפול נכון במשרתים בצבא הוא גם מה שהצבא כמערכת מעוניין בו. אני מאמין שבטיפול נכון ומתאים- שני הצדדים- גם הצבא וגם הלקוח יוצאים נשכרים.

יש מקרים שאתה זוכר במיוחד?

אני זוכר את כל לקוחותיי, כי אני מטפל בהם באופן אישי. כמובן שישנם כאלו אותם אני זוכר במיוחד. למשל נ', מלש"ב שכבר הוגדר כמשתמט מגיוס. בפגישה הבנתי את מצבו ואת הרקע שלו. היה ברור לי שהצבא לא מודע לפרטים רבים במקרה הזה, שכן אם היה מודע אליהם ההחלטה בנוגע לגיוסו הייתה אחרת. סייענו לו להציג בפני מיטב את התמונה המלאה, ואכן הוחלט לתת לו פטור משירות צבאי, לאחר שבמיטב הגיעו למסקנה שמדובר במלש"ב שבאמת לא מסוגל ולא מתאים לשירות צבאי.

דוגמא נוספת היא מתנדב עם פרופיל 21 שהצבא הפסיק את אישור התנדבותו לשירות מילואים, לאחר שהוא כבר ביצע מאות ימי מילואים, כולל במלחמת "חרבות ברזל" וקבע שהוא מנוע מלשרת עקב מצבו הנפשי. לאחר מאמצים רבים הצלחנו לקבל אישור להמשך התנדבותו והאיש ממשיך לשרת במילואים ותורם רבות.

איך אתה ניגש לטיפול בלקוח שמגיע אליך?

בראש ובראשונה – הקשבה. להבין את המקרה לעומקו, את הסיפור מאחורי המסמכים. משם, אני בונה אסטרטגיה. אני רואה את עצמי כמלווה אישי של האדם – לא רק כעורך דינו. כל פעולה – מבקשת הקלה בפרופיל ועד ייצוג מול מיטב – נבנית בהתאמה אישית.

מהי שיטת 'שירות באמונה' שאתה מדבר עליה?
"אמונה" אלו ראשי התיבות של הערכים המובילים אותי בטיפול בלקוחותיי:

  • אמינות – שקיפות מלאה ומחויבות לאמת מול הלקוח.
  • מחוייבות – אני לא מוותר על אף אחד. המחויבות שלי לכל לקוח היא למקסם את התועלת מהתהליך המשפטי בו אני מלווה ומטפל בו, מהפגישה הראשונה וכלה בסיום הטיפול.
  • ודאות – לקוחותיי יודעים תמיד מה קורה, מה האפשרויות הסיכויים והסיכונים.
  • נחישות – גם כשהמערכת אומרת לא, אני לא מוותר.
  • הצלחה – היעד הוא תוצאה טובה, מוצדקת ונכונה ללקוח.

האם אתה עוסק גם בליווי משפטי מול גורמי בריאות נפש בצה"ל?

בהחלט. הפניות בנוגע לפטור נפשי מהצבא או להשפעת מצבים נפשיים על השירות נפוצות מאד. אני מלווה בתהליכים מול קב"נים ומול פסיכיאטרים צבאיים, ומסייע למלש"בים ולחיילים. חשוב לדעת: אפשר וכדאי להגיש ערעור על החלטות רפואיות – ויש דרכים לעשות זאת נכון. גם כאן חשוב לי להדגיש שאני מאמין שכשהפרופיל שניתן לחייל תואם את מצבו האמיתי- הן החייל והן הצבא מרוויחים, כי שיבוץ ההולם את היכולות, מאפשר מיצוי מיטבי לתועלת שני הצדדים.

איך אתה מסייע להורים שלא יודעים איך להתנהל מול הצבא?
אני פוגש לא מעט הורים שמוצאים את עצמם חסרי אונים מול הבירוקרטיה הצבאית. התפקיד שלי הוא לסייע להם, להסביר, ללוות, לנסח פניות, להגיש ערעורים. במקרים רבים, ליווי נכון בזמן הנכון משנה את התמונה מקצה לקצה.

מהם תחומי ההתמחות המרכזיים שלך כיום כעורך דין צבאי?

  • טיפול במלש"בים, חיילים ומילואימניקים בכל הנוגע להליכי מיטב.
  • שינוי שיבוץ או תפקיד בצה"ל.
  • דחיית שירות, קיצור שירות והקלות בתנאי שירות.
  • מיצוי זכויות חיילים בשירות סדיר וקבע.
  • סיוע בהתנהלות מול לשכות גיוס, ועדות רפואיות, קציני בריאות נפש וקציני מיון.
  • ייצוג בערעור על פרופיל רפואי או נפשי.
  • פטור נפשי מהצבא (פרופיל 21) ושחרור משירות צבאי.

אני מדבר את השפה של המערכת. אני מבין את התרבות הארגונית של צה"ל, את דרכי החשיבה והפעולה – וזה מה שמאפשר לי לדייק את הפעולה המשפטית.

מה היית ממליץ להורה או למתגייס שמרגיש אבוד מול המערכת?
לא לדחות טיפול. ככל שמקדימים לפעול – כך ניתן למנוע עוגמת נפש ולהשפיע על התוצאה. חשוב להבין: צה"ל לא תמיד רואה את הייחודיות שלך כאדם, ולכן חשוב שיהיה מי שמכיר את המערכת ומייצג את האדם מולה. הכי חשוב – לא להתבייש לבקש עזרה.

ולסיום, איך אתה רואה את השליחות שלך היום?

 

מכל השנים בהן אני עוסק בטיפול באנשים למדתי שכשאדם נמצא במקום המתאים לו- הוא וסביבתו מרוויחים מכך. אני מאמין שבטיפול המוכוון לכך שכל אחד מלקוחותיי ימצא את עצמו במקום המתאים לו, אני כמובן מסייע לו, אבל גם לצה"ל למצות את יכולות המשרתים בו בצורה המיטבית.

אני כאן כדי לטפל באופן אישי  ומותאם בכל לקוחה ולקוח. שליחותי היא לשלב ניסיון חיים, ידע משפטי והיכרות עם המערכת – כדי לסייע ללקוחותיי מול המערכת הצבאית. ניתן לקבל מידע נוסף באתר שלי.

עוד יכול לעניין אותך

גלילה לראש העמוד