רוב בני האדם זכאים, במהלך חייהם, לרשת אדם אחר – בין אם מדובר בהורהם, בבן זוגם, ואף במקרים מסוימים, באדם שאין להם כל קשר משפחתי אליו. בנוסף, אף אדם לא חי לנצח ולכן כל אדם, לאחר מותו, נחשב למוריש ועליו לדעת מה יהיה דינו של עזבונו (הכספים, הנדל"ן והרכוש שלו) לאחר שילך לעולמו.
עקב כך, ועקב סיבות נוספות שתפורטנה בהמשך, חשוב שכל אדם, ייעזר במהלך חייו בשירותיו של עורך דין לענייני ירושה.
אינך מרוצה מחלוקת העיזבון? פנה לעורך דין לענייני ירושה
באופן כללי, עיזבון יכול להיות מחולק בשתי דרכים:
- ירושה על פי דין: אם אדם לא מותיר אחריו צוואה – לאחר מותו, עזבונו עובר ליורשיו על פי דין: לבן/בת זוגו, לילדיו ולשאר צאצאיו (נכדיו, ניניו וכו'), באם לא מותיר אחריו כאלה – להוריו, לאחיו ולאחיותיו, באם לא הותיר אחריו גם כאלה – לסבתותיו וסביו ולצאצאיהם (דודיו ובני דודיו). אם המוריש לא מותיר אחריו אף קרוב משפחה שכזה – בסופו של דבר, עזבונו עובר למדינה.
- צוואה: אדם יכול לערוך, במהלך חייו, צוואה ולציין בה מי הם האנשים שהוא מעוניין שיקבלו את עזבונו לאחר שילך לעולמו. אין כל חובה שאנשים אלה יהיו היורשים על פי דין של אותו אדם או קרובי משפחה אחרים שלו.
ולמרות זאת, גם אם אדם מותיר אחריו צוואה וגם אם לא, ניתן לשנות את חלוקת העיזבון, גם כן בשתי דרכים, אשר בשתיהן חשוב להיעזר בעורך דין לענייני ירושה:
- הסתלקות יורש מעיזבון: ויתור של אחד היורשים על קבלת חלקו בעיזבון, בין אם בשלמותו ובין אם בחלקו. יורש זה צריך, בטרם חלוקת העיזבון, להגיש לבית המשפט/לרשם לענייני ירושה תצהיר בו הוא מציין את פרטיו, לטובת מי הוא הסתלק ואת שיעור הסתלקותו. ההסתלקות אינה אפשרית אם על אותו תצהיר לא כתוב וחתום על-ידי עורך דין לענייני ירושה.
- הסדר ירושה בין יורשים: הסכם המחלק מחדש את העיזבון בין היורשים. כדי שההסכם יהיה תקף, נדרשת הסכמה של כל היורשים לחלוקה החדשה של העיזבון. מומלץ שהסכם זה ייערך בכתב על-ידי עורך דין לענייני ירושה. על עורך הדין לוודא שההסכם מבוצע לפני קבלת העיזבון, ולהדגיש בפני היורשים את החשיבות בדבר – שכן הסכם שמבוצע לאחר קבלת העיזבון, לא פוטר ממס.
מעוניין בפסילת צוואה? פנה לעורך דין לענייני ירושה
בנוסף לשינוי חלוקת עיזבון, יכול עורך דין לענייני ירושה גם להוביל לפסילת צוואה.
דוגמא לכך היא כאשר יורש או כל אדם אחר בעל זיקה לצוואה (להלן: "המתנגד") טוען שדין הצוואה להיפסל כי המצווה ערך אותה כשהיה תחת השפעה בלתי הוגנת (הופעלו עליו איומים, רימו אותו וכיו"ב).
לכן, המתנגד צריך להגיש, לפני מתן צו קיום הצוואה, בקשת התנגדות לקיום הצוואה ולצרף אליה תצהיר מאומת בפני עורך דין לענייני ירושה שתומך בטענות המצוינות בה.
כדי שההתנגדות תתקבל, המתנגד צריך להוכיח שבזמן כתיבת הצוואה, לא היה המצווה צלול בדעתו ובריא מספיק מבחינה גופנית, שהתקיימו תנאי תלות וסיוע מקיף בין המצווה לבין יורש אחר שנקבע לגביו שיקבל חלק גדול יותר מהעיזבון, שאותו יורש אחר היה מעורב באופן משמעותי בעריכת הצוואה ושבסוף ימי המצווה, לא היה קשר בינו לבין אחרים, פרט ליורש האחר.
עורך דין לענייני ירושה יודע, הודות לנסיונו, כיצד ניתן להוכיח את קיומם של ארבעה תנאים אלה, ולפיכך לגרום לכך שהצוואה אכן תיפסל.
לסיכום, חשוב שכל אדם, במהלך חייו, יפנה לעורך דין לענייני ירושה, בין אם הוא יורש המעוניין לשנות את חלוקת העיזבון, לפסול צוואה. כמו כן, עורך דין לענייני ירושה יכול לייעץ לאדם שנמצא ב"כובע" המוריש – ולומר לו האם כדאי שיערוך צוואה בטרם מותו, או שאין צורך בכך.