עסקאות נדל"ן נכללות בקרב העסקאות הפיננסיות המשמעותיות ביותר שאדם מבצע במהלך חייו – שווי העסקה אשר עומד על כף המאזניים בעסקאות אלו והתמורה הנחשקת בדמותן של דירות או נכסים להשקעה, משווים להן חשיבות רבה, כמו גם צורך בעורך דין מקצועי לקבלת תמיכה וייעוץ משפטיים שיובילו למזעור ההוצאות הכרוכות בעסקה, למנוע סיבוכים משפטיים וסכסוכים עתידיים, להבטיח את זכויותיכם בעסקה, ולסייע למען הצלחת העסקה בכללותה.
כשמדובר בעסקאות נדל"ן, שנתפס כדבר מבוקש מאוד במדינתנו הקטנה, נדמה כי עסקאות אלו מהוות כר פורה מאוד למחלוקות וסכסוכים. בתוך כך, אחד מהכלים המשפטיים המוצעים לשם פתרון מחלוקות וסכסוכים בענייני מקרקעין, ובפרט בין שותפים במקרקעין, מכונה פירוק שיתוף במקרקעין.
מהו הליך לפירוק שיתוף במקרקעין? מהם הכללים הבסיסיים בהליך? היכן ניתן למצוא עורך דין לפירוק שיתוף שיסייע לכם בביצוע ההליך? על כך יפורט במאמר הבא.
הליך לפירוק שיתוף במקרקעין – במה מדובר?
הליך לפירוק שיתוף במקרקעין מתייחס להליך משפטי שמעוגן בחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 ומוצע לשם פתרון מחלוקות וסכסוכים בין שותפים במקרקעין. לפי סעיף 37 לחוק המקרקעין, כל שותף זכאי, בכל עת, אם חפץ בכך, לדרוש סעד של פירוק שותפות במקרקעין. כלומר, מדובר בזכות בסיסית המוענקת לכל אחד מהשותפים במקרקעין, ללא תלות או קשר לחלקו היחסי במקרקעין.
ככל שישנה הסכמה בין כלל השותפים לבקשת הפירוק, השותף שהעלה את הבקשה ימכור את חלקו לשותפים האחרים או לצד שלישי, קרי יתבצע פירוק שיתוף בהסכמה בדרך של מכירה. גם במקרים בהם אין הסכמה בין כלל השותפים במקרקעין לפירוק השיתוף ומי מהשותפים מתנגדים להליך הפירוק, עדיין יש להידרש לבקשת פירוק השיתוף, וזאת בהתאם לעיקרון העל המנחה בסוגיה של פירוק שיתוף במקרקעין, הרואה בסעד של פירוק שיתוף כזכות בסיסית.
כללים בסיסיים במסגרת הליך לפירוק שיתוף במקרקעין
עת ניגשים להליך הפירוק, יש לשים לב למספר כללים בסיסיים הנוגעים להליך ומעוגנים בחוק המקרקעין:
- בעלים רשומים במקרקעין בלבד רשאים לתבוע הליך לפירוק שיתוף במקרקעין – מדובר בתנאי מקדמי להגשת התביעה לפירוק שיתוף.
- על מבקש הפירוק לשים לב היכן רשומות זכויותיו במקרקעין (בטאבו, מנהל מקרקעי ישראל, חברה קבלנית), כמו גם לזהותם של השותפים במקרקעין, שכן משתנים אלו הינם בעלי השפעה בכל הקשור לקביעת זהותו של בית המשפט המוסמך לדון ולהכריע בבקשתכם לפירוק השיתוף.
- האופן בו יבוצע פירוק השיתוף מבוסס על מספר כללי משנה: האפשרות העליונה היא פירוק בדרך של "חלוקה בעין" (חלוקה פיזית) בין השותפים, ככל שאופי הנכס והחוק מאפשרים זאת; האפשרות המשנית היא פירוק בדרך של מכירת המקרקעין לצד שלישי, ככל שהמקרקעין אינם ניתנים לחלוקה או במידה וחלוקה כזו תגרום נזק ו/או הפסד משמעותי לאחד מהשותפים ו/או כולם; אפשרות ספציפית ונוספת נוגעת לפירוק השיתוף במקרקעין באמצעות רישום המקרקעין כבית משותף.
- ככל שקיים מלכתחילה הסכם בין השותפים במקרקעין, המסדיר את אופן פירוק השיתוף ביניהם, פירוק השיתוף ייעשה בהתאם להוראות של הסכם זה בלבד.
אם אתם מעוניינים בקיום הליך לפירוק שיתוף במקרקעין ואתם מחפשים עורך דין לתביעה, הגעתם למקום הנכון. משרד עורכי דין ברמת גן, הינו בית המאגד מומחים בתחום הנדל"ן. אצלנו תמצאו עורך דין לסכסוכי נדל"ן, שהינו מומחה בתחום ויסייע לכם למקסם את הליך הפירוק ותוצאותיו, תוך מיצוי והבטחת זכויותיכם. כל זאת, תוך מתן שירות וייעוץ משפטי מקצועי ובלתי מתפשר בתחום המקרקעין, בדגש על מתן יחס אישי והבטחת זמינות גבוהה מצד עורך הדין המטפל.