פנסיה לעצמאים כמה צריך להפקיד?

עד לפני מספר שנים עצמאים יכלו להפקיד לחיסכון פנסיוני אך לא היו מחויבים לכך בחוק. יחד עם זאת, לאור ההבנה כי עצמאים רבים אינם דואגים לעצמם לחיסכון קצבתי לאחר הפרישה, החל משנת 2017 הם מחויבים לכך. המשמעות היא שכל עצמאי בישראל חייב להפריש לקרן פנסיה, לביטוח מנהלים או לקופת גמל לחיסכון סכום מסוים, המהווה שיעור מינימאלי מהכנסתו, ובכך יעסוק המאמר הבא.

פנסיה לעצמאים כמה צריך להפקיד?

כמה דברים שחשוב לדעת

לפני שנסקור את סכומי ההפקדה כדאי להבין כמה דברים. ראשית, פנסיה לעצמאים היא כאמור חובה ומי שלא עושה זאת צפוי לקנס בסך 500 ₪ בשנה במידה והכנסתו השנתית היא מעל ל- 63 אלף ₪. שנית, את החיסכון פותחים באחת מקופות הגמל, חברות הביטוח או קרנות הפנסיה הרלוונטיות. בתוך כך יש גם לבחור את המסלול בהתאם למדיניות ההשקעות של החברה המנהלת, העדפת הסיכונים ודמי הניהול המוצעים. שלישית, את ההפקדות לא צריך לבצע מדי חודש (אם כי הדבר אפשרי) אלא ניתן לבצען בכל עת וגם באופן חד פעמי שנתי – אך בכל מקרה לפני סוף שנת המס הרלוונטית. ורביעית, ישנן הטבות מס הכנסה על הפקדות לפנסיה מצד עצמאים עד לתקרה מסוימת, אשר מטרתן לעודד את החיסכון הפנסיוני והן יכולות להיות שוות אלפי שקלים בשנה.

וכמה מפקידים?

הקפדות פנסיה לעצמאים מחולקות לשתי מדרגות אשר שתיהן קשורות לשכר הממוצע במשק. נכון לשנת 2021 שכר זה עומד על כ- 126 אלף ₪ בשנה. התקרה הראשונה היא לגבי אותו חלק מההכנסה החייבת (לא המחזור) של העצמאי שעד מחצית השכר הממוצע, בגינה יש להפקיד 4.45% לפנסיה. לאחר מכן, עבור כל ההכנסה שעד מלוא השכר הממוצע מפקידים 12.55%, ומעבר לכך אין חובה אך ניתן להפקיד יותר. מטבע הדברים, עצמאים אינם יודעים בדיוק מה תהיה ההכנסה החייבת (מחזור פחות ניכויים) שלהם בשנת מס, ולכן רבים מעדיפים להפקיד באופן חד פעמי לקראת סוף השנה כשהדברים יותר ברורים. יש לציין כי הניכויים אינם כוללים הפקדות לקופת גמל קצבתית או קרן השתלמות. ובכלל, חשוב לדעת כי ההפקדה לקרן השתלמות אינה נחשבת בתור הפקדה של פנסיה לעצמאים על פי דרישות החוק. לבסוף, במידה והעצמאי מועסק גם כשכיר, הרי שעליו להפקיד לפנסיה רק אם הסכום המופרש עבורו כשכיר אינו מכסה את החבות בהתאם להכנסה החייבת שלו, ורק את החלק הנותר לכיסוי הפער.

צילום: FREEPIK

עוד יכול לעניין אותך

גלילה לראש העמוד