פסק דין תקדימי בשניים מבתי המשפט הבכירים באירופה קובעים: ניתן להשיב מהגרים סודנים יוצאי דרפור והרי הנובה לסודן, גם בכפייה. בית הדין האירופי לזכויות אדם, בית המשפט הבכיר במועצת אירופה, והטריבונל העליון של הממלכה המאוחדת, הוציאו בסמיכות זמנים פסקי דין תקדימיים הקובעים כי אין כל מניעה להשיב סודנים יוצאי דרפור והרי הנובה בחזרה לארצם, גם בכפייה.
בפסק דין תקדימי שהתקבל לאחרונה בבית הדין האירופי לזכויות אדם (ECHR), נדחה ערעור שהגיש אזרח סודן שמוצאו משבט אפריקאי לא-ערבי בדרפור, כנגד החלטת ממשלת הולנד לגרשו חזרה לסודן. זאת לאחר שפסיקות חוזרות ונשנות של בתי המשפט בהולנד אישרו את מהלך הגירוש.
בית המשפט קבע באופן תקדימי כי "לא ניתן לקבוע כי נשקפת סכנה לאזרחי סודן ממוצא אתני "לא ערבי" מדרפור אם יוחזרו לחרטום בירת סודן רק על סמך השתייכותם האתנית". בהתאם לכך, נקבע כי החזרתו לסודן לא תהווה הפרה של האמנה האירופית לזכויות אדם. אמנה המבוססת בין היתר על אמנת הפליטים של האו"ם.
מדובר בבית המשפט הבכיר ביותר באירופה בכל הנוגע לאכיפת האמנה האירופית לזכויות אדם. הוא מוסמך לדון בעתירות וערעורים כנגד החלטות ואף פסקי דין של בתי משפט המדינתיים הבכירים שהתקבלו ב-47 המדינות החברות במועצת אירופה.
פסק דין ברוח דומה פורסם בסמיכות של יום אחד על ידי הטריבונל העליון של הממלכה המאוחדת (UKUT).
עו"ד יונתן יעקובוביץ', מנהל המרכז למדיניות הגירה ישראלית: "מרבית המסתננים שהגיעו לישראל לאורך השנים נחשבו למהגרי עבודה לכולי עלמא. אך לא ניתן היה להחזירם בכפייה בהעדר יחסים דיפלומטיים, אם כי למעלה מחמשת אלפים כבר חזרו מרצון. הסכם הנורמליזציה מסיר כמובן את המכשול הזה. אך כבר עכשיו נשמעים קולות שטוענים כי למרות ההסכם, לא ניתן להחזיר את מרבית המסתננים שעוד נותרו בישראל כיוון שאלו הגיעו מאזורי הנובה ודרפור.
ברור כי פסקי הדין ובתוכם זה של בית הדין האירופי לזכויות אדם, מבכירי בתי המשפט באירופה ובעולם, שומטים טענות אלו לחלוטין. אמנם, ייתכנו מקרים פרטניים של מבקשי מקלט שיוכלו לטעון כי נשקפת להם סכנה. אבל ככלל, מרביתם המוחלט והמכריע של המסתננים הסודנים יכולים לחזור בבטחה לארצם. אך מרגע שנחתם ההסכם, אין כל מניעה במשפט הבינלאומי להחזירם גם בכפייה".