מקום העבודה שלנו הוא הרבה יותר ממקום למפגש חברתי שבו אנו יוצרים קשרים עם אנשים, פועלים למטרה מסוימת ומממשים את עצמנו מבחינה אישית. אלא שזהו בראש ובראשונה המקום שעליו אנו מסתמכים לטובת הפרנסה שלנו, הדבר החשוב ביותר בשביל הקיום שלנו ושל המשפחה שלנו. ולכן, יש להביא בחשבון כל מצב ותרחיש אפשריים, גם דברים מפתיעים ולא נעימים כמו תאונה במקום העבודה, כאלו שבכוחם להשבית אותנו באופן מיידי ולפגוע ביכולת הפרנסה שלנו לזמן מה, ולעיתים גם בכושר העבודה שלנו בטווח הרחוק. בדיוק בגלל זה קיימת בחוק הביטוח הלאומי תאונת עבודה ואנו רוצים להסביר הכול על הנושא הזה.
מהי תאונת עבודה?
במקרים של תאונה שאירעה לעבודה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל המעסיק (או אצל אחר מטעמו), ניתן להגיש תביעת תאונת עבודה בביטוח לאומי . כאשר מדובר בעובד עצמאי התאונה מוגדרת תאונה שארעה תוך כדי עיסוקו במשלח ידו וכתוצאה מעיסוק זה. יש לא מעט דוגמאות ועל פי הסטטיסטיקה מתרחשות בישראל 23 תאונות עבודה מדי יום. אף שהתופעה נפוצה יותר בעבודות פיזיות של סבלות, נהיגה ועבודות כפיים כאלו ואחרות, היא עשויה להתרחש גם בסוגים אחרים של עבודות כמו עבודה משרדית. וכן, גם תאונה דרכים למשל בדרך למקום העבודה או בחזרה ממנו תיחשב בדרך כלל כתאונת עבודה.
נפגעתי בעבודה, מה עליי לעשות?
בראש ובראשונה ובמידת הצורך יש לגשת לטיפול רפואי או לבקש עזרה אם לא ניתן לעשות זאת בעצמכם. מכאן ואילך חשוב לשמור כל מסמך רפואי שאתם מקבלים משום שהוא עשוי להיות קריטי להצלחת התביעה. בהזדמנות הראשונה לאחר מכן רצוי לתעד בכתב את מהלך התקרית שגרמה לתאונה ואת התאונה עצמה. מכאן יש לפנות אל המעסיק למלא טופס הודעה על תאונת עבודה שעליו המעביד צריך לחתום. מכאן מתחיל השלב של הגשת התביעה. חשוב לציין שלא מדובר רק במקרים של שכירים, וגם לעצמאים יש מה לעשות במקרה כזה . אם אתם עצמאים, חשוב לבצע את התהליך בליווי מקצועי כדי לקבל את כל המידע הנדרש עבורכם.
הגשת תביעה לביטוח לאומי
יש להגיש את כל המסמכים הרלוונטיים לביטוח לאומי. התשלום המקסימלי בשלב הראשון הוא עד שלושה חודשים. כמובן שבהרבה מקרים הפגיעה היא זמנית ואז מקבלים תשלום מביטוח לאומי על זמן ההיעדרות. במקרים שבהם נגרמה נכות, לאחר תקופה של שלושה חודשים אפשר להגיש תביעה להכרה בנכות ובאחוזי הנכות. בנוסף לתיעוד רפואי סטנדרטי על העובד להציג אישור מרופא תעסוקתי שקובע כי לא יוכל לעסוק במקצוע ובדומיו בגלל המגבלה הרפואית שנגרמה מהתאונה.
תביעת פיצויים נגד המעסיק
אפשרות נוספת אם תאונת העבודה התרחשה בשל רשלנות מצד המעסיק (שגם לו יש שורת חובות בנוגע לתאונת עבודה) היא הגשת תביעת פיצויים כנגדו. מעסיקים רבים מבטחים את העובדים ולעיתים ניתן יהיה לקבל פיצויים באופן מהיר מחברת הביטוח, אבל לא תמיד. אם חברת הביטוח מוצאת שהמעסיק אשם היא עשויה להימנע מתשלום וכך תאלצו לנהל תביעה מולו לקבל פיצויים.
בשורה התחתונה – ליווי מקצועי
ביטוח לאומי עשוי להערים קשיים בדרך להשלמת התהליך וקבלת הכספים. גם תהליך של תביעת פיצויים אל מול המעסיק עשוי להיות מורכב וארוך ובשני המקרים הללו חשוב להצטייד מראש בסיוע משפטי מקצועי. עורכי דין העוסקים בתאונות עבודה וחברות ייעוץ שונות יוכלו לעזור לכם ויש לא מעט מקרים שבהם הסיוע הזה הוא ההבדל בין הצלחה לבין כישלון בתביעה. שמרו על עצמכם ואל תהססו להיעזר באנשי מקצוע ברגעים הללו. בהצלחה ורק בריאות!