כאשר מדובר במקרים שונים של התנגדות לצוואה, בדרך כלל מדובר בעצם על תביעות המבוססות על עילה שבמסגרתה אדם מסוגל להתנגד למה שהוחלט בצוואה, כמובן בהתאם לחוק הירושה. התנגדות לצוואה ידועה גם בתור תביעה לביטול צוואה או התנגדות קיום צוואה. בדרך כלל, מי שמתנגד לצוואה אמור להגיש את ההתנגדות שלו לרשם ענייני ירושה, כמובן בהתאם לתאריך המתאים אותו חוק הירושה קובע. במאמר זה, המומחים שלנו הולכים להסביר לכם כל מה שצריך לדעת על התנגדות לצוואה וכל הסובב סביב נושא זה.
קצת רקע
בעת בה אנו עוסקים בנושא של התנגדות לצוואה, חשוב מאוד לדעת קודם לכן מהי המטרה העיקרית כאן. ובכן, ברוב המקרים, המטרה העיקרית של תביעות ביטול צוואה תהיה למנוע מצב בו צוואה שנתפסת בעיני הצד המתנגד כלא הוגנת או לא הגיונית תקבל תוקף משפטי. במידה ואכן ההתנגדות הצליחה ואותו צד הוכיח אותה מבחינה משפטית, בית המשפט ידחה את הבקשה, וכתוצאה מכך לא יהיה צו קיום צוואה והיא נפסלת.
מי יכול להתנגד לצוואה?
לפי מערכת המשפט בישראל, רק בעל עניין בצוואה מסוגל להגיש התנגדות. בדרך כלל, אנשים בעלי עניין בצוואה הם גם כאלו עם עניין כלכלי כזה או אחר בנוגע לפסילתה. במילים אחרות – אלו שיתנגדו לצוואה ברוב המקרים יהיו כאלו שיש להם אינטרס כספי ישיר אותו הם יכולים לממש על ידי ביטול הצוואה ולכן הם מתנגדים לה. לדוגמא, במידה ואחד הצאצאים של מנוח הוא אחד מהיורשים החוקיים שלו לכל דבר ועניין, אך כתב הצוואה פוסק כי יש לנשל את אותו אדם לחלוטין – אמנם מבחינת הצוואה עצמה הוא לא יהיה זכאי לשום רכוש או כסף, אך זאת רק במידה והצוואה מקבלת תוקף משפטי. לפי חוק הירושה אותו אדם הוא עדיין יורש חוקי לכל דבר ועניין, ולכן הוא יוכל להתנגד לצוואה. במידה והתנגדותו תתקבל, הצוואה תבוטל ותנאיה ידונו מחדש, וייתכן כי בסופו של עניין אותו אדם יהיה זכאי על פי חוק לקבל חלק מהירושה.
סיבות נפוצות בגינן התנגדות לצוואה מתקבלת
- קטין – לפי החוק, קטין שעדיין לא מלאו לו 18 שנים לא יהיה כשיר לערוך צוואה, ולכן במידה והצוואה נערכה ונכתבה מלכתחילה על ידי קטין – בהחלט זו תהיה סיבה לגיטימית להתנגד אליה ולנסות לבטל אותה. הטענה המרכזית כאן היא, שאם אדם אינו יכול להבין את משמעות הצוואה במלואה (מכיוון שהוא קטין במקרה הספציפי הזה) הוא אינו כשיר מלכתחילה לערוך אותה, ולפיכך הצוואה אינה לגיטימית.
- פסול דין – פסול דין הוא בעצם אדם עם לקות נפשית או שכלית. במילים אחרות – מדובר באדם שאינו מסוגל לנהל חיים שגרתיים שכוללים קבלת החלטות משמעותית בעצמו, ובטח שאינו כשיר לערוך ולכתוב צוואה.