תאונות דרכים הן אירועים מצערים, שיכולים להתרחש במגוון נסיבות ומערבות סוגים שונים של כלי רכב. לכל סוג של תאונת דרכים יש מערכת משלו של מאפיינים טכניים וגורמים תורמים.
הכנו לכם סקירה כללית של הסוגים הנפוצים של תאונות דרכים, תוך התמקדות בהיבטים הטכניים הקשורים לכל אחת מהן ולגורם/ים שניתן לתבוע, בין אם במסגרת חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים או בדרכים אחרות.
התנגשות בין כלי רכב
אחד מסוגי תאונות הדרכים הנפוצים ביותר הוא התנגשות בין שני כלי רכב או יותר. ניתן לסווג אותם למספר תת-סוגים:
- התנגשויות מאחור: אלו מתרחשות כאשר רכב אחד פוגע בחלקו האחורי של אחר. מבחינה טכנית, מקרים כאלה קורים לעתים קרובות עקב אי שמירה על מרחק או כשל בבלימה, אשר מוביל למרחק עצירה לא מספיק ארוך.
- התנגשויות חזיתיות: אלו מתרחשות כאשר החזיתות של שני כלי רכב פוגעות זו בזו. סוג זה של התנגשות הוא לרוב חמור ומתרחש עקב נסיעה בנתיב שגוי או עקיפה ללא ראות ברורה.
- התנגשויות צידיות: אלו מתרחשות כאשר צד של רכב אחד נפגע מהחלק הקדמי או האחורי של רכב אחר, בדרך כלל בצמתים, בין אם בשל טעויות אנוש או רמזורים לא תקינים.
כל סוג של התנגשות רכב כרוך בדינמיקה כגון מהירות הרכב, זווית הפגיעה ושלמות המבנית של כלי הרכב המעורבים, המשפיעות על חומרת התאונה ותוצאותיה.
את מי תובעים: את חברת ביטוח הרכב של הרכב בו נהגתם או נסעתם, ללא קשר לזהות ומידת האשמה של מי מהמעורבים בתאונה. חוק הפלת"ד קובע כי כל נהג ונהגת חייבים להחזיק בפוליסה בתוקף של ביטוח רכב, על מנת לקבל הגנה כאשר ישנם נזקי גוף בתאונות.
תאונות אוטובוס
תאונות אלה אמנם פחות תכופות מתאונות עם רכבים פרטיים, אך עלולות להיות מסוכנות במיוחד, בשל גודלו ותפוסתו של הרכב. היבטים טכניים של תאונות אוטובוסים כוללים:
- התהפכות: לאוטובוסים יש מרכז כובד גבוה יותר שהופך אותם לרגישים יותר לתאונות התהפכות, במיוחד בפניות חדות או תמרונים פתאומיים.
- התנגשויות עם כלי רכב קטנים יותר: בשל המסה הגדולה יותר, אוטובוסים מפעילים כוח רב יותר בעת הפגיעה, מה שעלול להוביל לנזק משמעותי ולפציעות בהתנגשויות עם כלי רכב קטנים יותר.
- השפעה על הולכי רגל: אזורים עירוניים עם תנועת הולכי רגל גבוהה, מציבים אתגרים טכניים לנהגי האוטובוסים, שכן גודל הרכב והראות המוגבלת מתא הנהג מגבירים את הסיכון לתאונות הקשורות להולכי רגל.
את מי תובעים: בין אם נפגעתם כהולכי רגל או כנוסעים בתוך האוטובוס, המוקד לתביעה הוא חברת ביטוח הרכב של האוטובוס. נפצעתם בתאונת אוטובוס בעת התנגשות עם רכבכם הפרטי? תבעו את חברת הביטוח שלכם.
תאונות אופניים חשמליות
הפופולריות של האופניים החשמליים עלתה, אך גם מספר התאונות הקשורות לכך. היבטים טכניים של תאונות אלו כוללים לרוב:
- מהירות: אופניים חשמליים יכולים להגיע למהירויות גבוהות יותר מאשר אופניים רגילים, מה שעלול להוביל לתאונות קשות יותר, במיוחד אם הרוכב מאבד שליטה.
- בעיות סוללה: כשלים טכניים הקשורים לסוללה, כגון התחממות יתר או תקלות, עלולים להוביל לתאונות. תחזוקה של רכיבים אלו חיונית לבטיחות.
- אינטראקציה עם כלי רכב: אופניים חשמליים חולקים לרוב את הכביש עם כלי רכב גדולים יותר, ולא תמיד נהגים צופים את מהירותם ונוכחותם, מה שמוביל להתנגשויות.
את מי תובעים: למרבה האירוניה, למרות שיש בהם מנוע, אופניים חשמליים אינם נחשבים לכלי רכב מנועיים בעיני החוק הישראלי. כלומר, כל עוד התאונה לא מערבת רכב (אלא אופניים אחרים, קורקינט או הולכי רגל) ניתן לתבוע רק בתביעת נזיקין אישית, ולא במסגרת חוק הפלת"ד.
תאונות רכב יחיד
תאונות שמערבות רכב אחד בלבד ויכולות לכלול פגיעה בפסולת בכביש, התנגשות בעץ או בניין או סטיה מהכביש. גורמים טכניים יכולים לכלול:
- שגיאת אנוש: אובדן שליטה עקב מהירות מופרזת, הסחות דעת או חוסר ניסיון.
- תקלה ברכב: תקלות מכניות כגון תקלות בצמיגים, תקלות בלמים או בעיות היגוי עלולות להוביל לתאונות ללא מעורבות של רכב אחר.
- תנאי הדרך: כבישים חלקים, עיצוב כביש לקוי או שילוט לא הולם יכולים לתרום לתאונות רכב יחיד.
לסיכום, לא משנה איזו תאונה עוברים, חשוב להבין את מי לתבוע כדי להשיג את הפיצויים שמגיעים לכם.