תביעות לשון הרע הן תביעות נפוצות מאוד. יחד עם זאת, טרם אתם מגישים תביעה ללשון הרע, עליכם לוודא שאכן מדובר על מקרה שבגינו ניתן לתבוע ואף שווה לכם לתבוע. אם אתם תוהים כיצד תעשו זאת, כל שעליכם לעשות זה פשוט לפנות אל עורך דין ללשון הרע אשר יסייע לכם לבחון את המקרה ובהתאם לכך להחליט האם כדאי להגיש תביעה. במידה והוחלט להגיש את התביעה, חשוב מאוד שעורך הדין ילווה אתכם ויעניק לכם ייצוג הולם ומקצועי בתהליך.
תנאים להגשת תביעת לשון הרע
הנה כמה תנאים שבגינם ניתן להגיש תביעת לשון הרע:
- ראשית כל, אם מדובר על השמצה, אם מדובר על כינוי גנאי שבו כינו אתכם או אם מדובר על כתיבת דבר שקרי עליכם.
- אם הדבר נאמר לפחות לאדם זר אחד מעבר לאדם שהשמיצו אותו.
- אם מדובר על מידע שהופיע בצורה פומבית לרבות: מכתב כלשהו שהופץ, ראיון ברדיו, ראיון בעיתון ועוד.
- אם האדם שהשמיץ אתכם התבקש לתקן את מה שכתב וסירב או שהוא פרסם אמירה לא פרופורציונלית כלשהי ביחס לאמירה המקורית.
איזה בעיות יכולות להיות בתביעת לשון הרע?
ישנן כמה בעיות שיכולות להתעורר בתביעת לשון הרע, כך לדוגמא: לא פעם אין הוכחה כלשהי שהדברים נכתבו או נאמרו, לעיתים אין שני עדים לפחות אשר ראו או שמעו את ההשמצה, לעיתים קשה להוכיח שנגרם למושמץ נזק, כאשר האדם שהשמיצו היה מלכתחילה אדם עם שם בעייתי, כאשר מדובר על דברים אשר נאמרו בישיבת מועצת עיר, בוועדה ממלכתית, בישיבת כנסת, בדיון בבית המשפט, בחומר שהוגש לבית משפט ועוד. כמו כן, כאשר לא ידועה הזהות של המשמיצים. מעבר לכך אם מדובר על דברים שנאמרו כסאטירה כלשהי כלומר: בתוכנית בידור כלשהי, קריקטורה או בכל דרך הומוריסטית אחרת. כל הדברים הללו עלולים להקשות על תביעת לשון הרע ולא פעם גם לגרום לכך שלא תהיה עילה כלל לתביעה.
מה יבדקו במסגרת תביעת לשון הרע?
הנה כמה דברים אשר יבדקו במהלך תביעת לשון הרע: ראשית כל יבדקו האם הדבר שנאמר נחשב כדעה של מישהו שיכול להשמיע את דעתו, כך לדוגמא דעה של פרשן ספורט, כתב כלשהו שעוסק בתחום כלשהו, מבקר מסעדות או שהוא נכתב כעובדה של ממש, כלומר, כמידע אובייקטיבי ולא כדעה. כמו כן, האם הציבור קיבל את הדברים שקרא או שמע כדעה או כעובדה, האם נגרם נזק לאדם שהשמיצו אותו, הם הנזק שנגרם מוגדר כנזק בבית המשפט בתביעות מסוג זה שכן, גם אם האדם חש כי נגרם לו נזק, לא פעם בית המשפט לא יגדיר זאת כנזק. כמו כן, האם המפרסם עשה מאמץ בכדי להקטין את הנזק אשר נגרם לאדם בגין פרסום הדברים. כך לדוגמא: האם האדם תיקן את דבריו באופן פומבי או פרסם התנצלות כלשהי.
מה אפשר לקבל במסגרת תביעת לשון הרע?
אם מדובר על עילה לתביעה בהתאם לכל הדברים שהוזכרו לעיל, הרי שבהגשת תביעה אזרחית בגין לשון הרע ניתן לקבל פיצוי של 50 אלף ₪ וזאת מבלי להוכיח כלל את הנזק שנגרם בגין הפרסום. אם מדובר על רצון לתבוע סכום גבוה יותר, הרי שיש צורך להוכיח נזק אמיתי שנגרם בגין הפרסום. עורך דין ללשון הרע בעל ניסיון מקצועי עשיר יכול לסייע לכם לשלב את התביעה המדוברת בטענות מתחום הנזיקין שיחזקו אותה. במקרים חמורים יותר ניתן להגיש כנגד המפרסם תביעה פלילית ואם אכן יש אמת בדבר הוא יכול להיות מורשע בפלילים בסוף ההליך ולקבל עונש מאסר, מאסר על תנאי, או עבודות שירות בנוסף לתשלום של קנס כספי לאדם שנפגע.