בית משפט לענייני משפחה הוא בית משפט בישראל שמוסמך לדון בסכסוכים בין בני משפחה, בעיקר דיני משפחה, כמו הסדרי גירושין, הסדרי זמני שהות, משמורת ילדים, אפוטרופסות, ועוד, אך גם תביעות אחרות, למשל בנושאים כלכליים ואף בדיני נזיקין, שחלק מהותי בסכסוך נובע מקשרי משפחה. על כל זה ועוד – בכתבה שלפניכם.
בית משפט לענייני משפחה הוא בית משפט השלום, שהוכשר והוסמך לדון בענייני משפחה על פי חוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995. הדיונים בבית המשפט לענייני משפחה מתנהלים לרוב בדלתיים סגורות היות שברוב המקרים הדיונים נוגעים בצנעת הפרט, למרות שהדבר פוגע בעקרון פומביות הדיון.
זקוקים לעצה משפטית? אשמח לעזור. אנוכי כבר 28 שנים עורך דין גירושין בנהריה .
סמכויותיו של בית המשפט לענייני משפחה
כאמור, לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לדון בכל מחלוקת משפטית בין בני משפחה, למעט בענייני נישואין וגירושין, שלגביהם יש סמכות ייחודית לבית הדין הרבני. נדגיש, כי המונח "בן משפחה" בהתאם לחוק בתי המשפט, מוגדר בתור: בעל ואישה (לרבות ידועים בציבור), הורים וילדים, נכדים וסבים, הורים וילדים מאומצים, אפוטרופוס וחסויים עליהם הוא אמון, אחים ועוד. כלומר, מחלוקות בין הצדדים המוזכרים, נדונות בבית המשפט לענייני משפחה.
הנושאים לגביהם מוקנית לבית המשפט לענייני משפחה הסמכות לשפוט, הם כדלקמן: תביעות מזונות (במקביל, גם לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בענייני מזונות), תביעות לקביעת אבהות, תביעות שעניינן החזרת ילדים חטופים מכוח אמנת האג, תביעות הנוגעות לשינוי שם, תביעות הנוגעות לקביעת גיל, תביעות הנוגעות לירושה או צוואה, תביעות להתרת נישואין, תביעות אימוץ, תביעות רכוש או חלוקת רכוש בין בני זוג, הסכמי פונדקאות, תביעות משמורת ומשמורת משותפת, סכסוכים כספיים בין בני משפחה ועוד.
פתיחת תיק בבית המשפט לענייני משפחה
בבית המשפט לענייני משפחה לא "פותחים תיק גירושין" אלא מגישים כתב תביעה נפרד לכל עניין בו מתבקשת הכרעת בית המשפט לענייני משפחה. לפני הגשת תביעות יש חובה להגיש בקשה לישוב סכסוך. חשוב לזכור שמי שמקדים ומגיש בקשה לישוב סכסוך קונה את היתרון הראשוני של בחירת הערכאה השיפוטית. בכתב התביעה יש לפרט את הרקע לסכסוך הגירושין ולהעלות את עמדתכם ודרישתכם בכל הנוגע לנושא התביעה המוגשת. את התביעה מגישים במזכירות בית המשפט לענייני משפחה או במזכירות בית הדין הרבני , לאחר שמשלמים את האגרה המתאימה, ולבצע מסירה שלה לצד שכנגד באמצעות שליח אשר מחתים את הצד שכנגד על אישור מסירה מתאים.
ערעור על פסקי דין של בית המשפט לענייני משפחה
בתי המשפט לענייני משפחה, הם בדרגת בית משפט שלום. על כן, ניתן לערער על פסקי הדין הניתנים בהם, כפי שניתן לערער על פסקי הדין הניתנים בבתי משפט השלום. הגשת ערעור תיעשה ככלל, תוך 45 יום ממועד מתן פסק הדין והערעור יוגש לבית המשפט המחוזי, בעל הסמכות המקומית לדון בערעור. היה והתוצאה המשפטית של הערעור לא השביעה את רצון מי מהצדדים וברצונם לערער על פסק הדין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי, לא ניתן יהיה להגיש ערעור באופן אוטומטי, אלא יש צורך בהגשת בקשת רשות ערעור על ידי עורך דין משפחה. אם זו תאושר, ניתן יהיה להגיש ערעור לבית המשפט העליון, תוך 30 יום מן המועד שניתן פסק דינו של בית המשפט המחוזי.
וגם:
מרוץ הסמכויות
מרוץ הסמכויות היא תופעה ייחודית המתקיימת רק במדינת ישראל במשך עשרות שנים: המצב שבו שתי ערכאות שיפוט שונות – בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה – מקבלות מהמדינה את הסמכות לדון באותן סוגיות הנלוות לגירושין, והערכאה שאליה הוגשה התביעה קודם לכן (על ידי אחד מבני הזוג) – היא הרשאית לדון בנושא. אם הוגשו שתי תביעות באותו נושא גם לבית המשפט וגם לבית הדין הרבני, המבחן הקובע היכן יידון אותו סכסוך הוא המבחן הכרונולוגי – הערכאה אשר אליה הוגשה התביעה קודם, תהיה הערכאה שתדון בעניין. גם הפרש של כמה דקות לטובת ערכאה מסוימת, מספיק לצורך רכישת הסמכות. סמכותו המקומית של בית המשפט לענייני משפחה סמכות מקומית בעצם קובעת באיזה מחוז יתנהל התיק המשפטי. במדינת ישראל, יש שישה מחוזות, מחוז דרום, תל אביב, מרכז, חיפה, צפון, וירושלים. בכל מחוז, בתי משפט שלום, ומעליהם בית משפט מחוזי אחד. מעל כל בתי המשפט הללו, בית המשפט העליון. בנוגע לדיני המשפחה, דיני הסמכות המקומית שונים במעט, היות והם גם מותאמים לתחום דיני המשפחה, שמטבעו הוא מיוחד ורגיש יותר. הדין לגבי הסמכות המקומית של בית המשפט לענייני משפחה מוסדר בתקנה 258ג לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984 .
תקנה זו קובעת שתובענות בין בני הזוג או הורים או ילדיהם תוגש לבית המשפט לפי אזור מגוריהם האחרון של בני הזוג. יחד עם זאת, במידה והם לא התגוררו יחדיו יש להגיש את התובענה לפי אזור מגוריו של התובע. אם קיים קושי באזור המגורים של בני הזוג, יש להגיש את התובענה לבית המשפט המוסמך בתל אביב, כאשר מקרים אלו יותר שכיחים במקרים העוסקים בבני זוג שאחד מהם לא מתגורר בארץ, אך כן מחזיק ברכוש משותף בארץ. זאת ועוד, חשוב לציין שכאשר מוגשת תובענה לבית משפט לענייני משפחה בהיעדר סמכות מקומית, יתכן שבית המשפט יורה על העברת הדיון לבית משפט אחר.
שמי אמיר בר-לב ואני עורך דין גירושין בחיפה . אשמח לעזור לכם תמיד בכל הקשור לבית המשפט לענייני משפחה.